Інклюзивна світлова сенсорна кімната «Снузлін» Брав участь

Доданий
31.10.2017
Номер
18
Культура

Cтворення інклюзивної – світлової сенсорної кімнати «Снузлін».

Автор проєкту
Галина
Галина Боцман
Бюджет
200 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Шолом Алейхема, 102/14, Коростень

Опис

Опис проекту

Створення інклюзивної – світлової сенсорної кімнати «Снузлін» стане потужним інструментом для розширення світогляду, сенсорного і пізнавального розвитку, проведення психологічних консультацій та реабілітації. ЇЇ відвідувачі, серед яких - жителі міста Коростеня, в першу чергу, люди з особливими потребами, діти, яким потрібна корекційна допомога та люди, які мають потребу у психологічному розвантаженні та знятті стресу.
Діти та дорослі перебуватимуть у безпечній комфортній обстановці, наповненій різноманітними стимуляторами (світловими, ароматичними, музичними), м’якими сенсорними книжками, зручними спеціалізованими меблями, зможуть досліджувати навколишнє, релаксувати, заряджатися позитивом, знаходити гармонію зі світом. Тут пануватиме атмосфера «живої казки», свята, магії. Уявіть собі: у просторі щось дзюрчить, звучить, мерехтить, сяє, рухається, пузириться ...
Сидячи на м'яких пуфах чи лежачи на м’якому килимку, слухаючи заспокійливу музику, відвідувач спостерігає, як мерехтять зірки на стелі чи сходить сонце, як по стінах плавають рибки чи розпускаються неймовірні квіти, відчувається їх запах (аромотерапія), опускається туман (іонізація та зволоження повітря). Людину окутують хвилі спокою, безпеки та комфорту.
Інший куток кімнати, зорієнтований на маленьких відвідувачів, допоможе розвивати їм тактильні відчуття, дрібну моторику, вчити кольори з допомогою інтерактивного килимка, приймати «сухий душ», розвивати фантазію. Так стимулюються різні відчуття дитини та відбувається такий важливий в ранньому та дошкільному віці сенсорний розвиток!
Робота сенсорної кімнати вестиметься у профілактичному, корекційному та релаксаційному напрямках. Кожний з напрямків орієнтується на різні вікові групи та потреби відвідувачів.

Інформація стосовно доступності (результатів) проекту

Режим роботи кімнатою «Снузлін» з 9 год 00 хв. до 18 год 00 хв. щоденно крім суботи(вихідний день). Заняття з працівником для відвідувачів з особливими потребами протягом 30 хв. – безкоштовне. Для інших категорій відвідувачів буде встановлена плата що включатиме суму погашення витрат на енергоносії та розхідні матеріали. Заняття у кімната будуть проводитися у відповідності до графіку що орієнтуватиметься на профілактичний, корекційний та релаксаційний напрямки роботи.
Відвідування кімнати буде недоступним для людей з неадекватною поведінкою в нарко- та алкоспяннінні.

Обгрунтування необхідності реалізації проекту, а також його бенефіціари

Питання зростання рівня агресивності сучасного суспільства наразі набуло особливої гостроти. Культ успішності, постійний цейтнот, економічна та політична нестабільність у світі , військова агресія на сході України створюють умови постійного стресу для пересічної особистості. Внаслідок цього, через емоційну нестабільність люди впадають як в депресивні, так і в агресивні стани. Агресивність старшого покоління завдає суттєвого впливу і на підростаюче покоління, ніби заражаючи його. І то не дивно, адже діти, особливо учні початкової школи, в період свого формування поведінку дорослих беруть за приклад. Запропонований проект допоможе у розв'язанні даної проблеми постраждалим від агресивності сучасного суспільства засобами сенсорної кімнати та БІБЛІОТЕРАПІЇ. Проект має на меті зменшення в громаді кількість людей з агресивною поведінкою та допомогу хворобливо вразливим городянам, а бібліотека стане одним з осередків подолання кризових - емоційних наслідків агресивності оточуючого світу і переключить людей на сприйняття прекрасного, світлого та позитивного.

Інші додатки, суттєві для заявника проекту

Бібліотеки сьогодення - сучасні заклади, де можна не лише почитати книгу, отримати інформацію, а й поспілкуватися, опанувати нові навички, отримати простір для самореалізації, розвитку ,нормалізації емоційного та психологічного стану. Поступ у напрямку модернізації своєї діяльності колектив бібліотеки - філії № 3 для дітей зробив завдяки впровадженню довгострокової цільової комплексної програми «Бібліотека - територія читання і живого спілкування».
Одним з етапів цільової комплексної програми є проект «Ігровий портал «Ігросфера»», спрямований на дозвілля молоді.
Наступним етапом в просуванні цільової комплексної програми має стати створення інклюзивної – світлової сенсорної кімнати «Снузлін».
Це заповнення кімнати або невеликого куточка спеціалізованим обладнанням, завдяки якому у приміщенні створюється атмосфера спокою, гармонії і повної безпеки, що у відвідувачів викличе прекрасні відчуття, а також стане одним із засобів БІБЛІОТЕРАПІЇ. Робота у сенсорній кімнаті буде вестись у декількох напрямках: профілактичному, корекційному та релаксаційному.
Кімната в обов’язковому порядку повинна містити
- спеціалізовані меблі: Дитячий ігровий набір «Круглий стіл», «Веселий зоопарк», «Куточок трансформер»; мякі модулі качалки «Зебра», «Китеня», «Овечка»; м’ягкі крісла.
- спеціалізоване обладнання: комплект у складі колон з бульбашками, тумбу для колон, мати для тумби, безпечні дзеркала, пучок оптоволокна, пульт управління світлом «Магічний Куб, що розмовляє »; Лава лампа Yeritage Astro; проектор Mathmos з дисками в асортименті; тактильна сфера; прилад для аромотерапії; сенсорну доріжку; тактильне ігрове панно; стіл для малювання піском; світильник «Зоряне небо»; дидактичні іграшки «Черепаха», «Гусінь»;гру «Розумник»; конструктор «Обертові механізми»; театр «Рукавичка»;
- додаткову техніку для роботи: ноутбук, плазмовий телевізор.

Фотографії