Створення платформи сенсорного розвитку SensoryWork «Розвинута дитина – здорове покоління» Брав участь

Доданий
30.08.2018
Номер
37
Освіта

Створення платформи сенсорного розвитку SensoryWork (кімната раннього розвитку та кімната сенсорної інтеграції), на базі інклюзивно-ресурсного центру, як одного з засобів поліпшення стану психічного та фізичного здоров’я дітей від 2 до 18 років, дітей з особливими потребами. Простір, де має місце лише сенсорний (базовий) підхід, як фундамент для повноцінного розвитку дитини.

Автор проєкту
Тетяна
Тетяна Василенко
Бюджет
295 134 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Гайдамацька вулиця, Коростенська міська рада, Коростень

Опис

Опис проекту

Сьогодні тисячі закладів охорони здоров'я, освіти та соціального захисту, а також неурядові організації надають різні послуги для розвитку дітей раннього віку та дітей з особливими потребами, їхнім сім’ям. Проте, послуги в цих установах носять фрагментарний характер і не обов'язково задовольняють потреби дітей та їхніх батьків всебічно. Саме тому в місті Коростені створено інклюзивно-ресурсний центр, з метою забезпечення прав дітей з будь якими порушеннями у розвитку та дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводу.
Так як інклюзивно-ресурсний центр є новоствореною установою в ньому відсутнє обладнання для роботи з дітьми з будь якими порушеннями у розвитку та дітьми з особливими освітніми потребами. Для ефективної роботи необхідно створити платформу сенсорного розвитку - SensoryWork для дітей віком від 2 до 18 років, яка допоможе збалансувати роботу систем організму дитини за допомогою сенсорно-моторного розвитку, а також розвивати всі органи чуття дитини, створювати радісний настрій, давати заряд енергії, розвивати інтелект і реакцію, вчити осмислено діяти і правильно реагувати в різних ситуаціях за рахунок великої кількості розвиваючих, яскравих і дуже цікавих дітям деталей кімнат. Всі елементи кімнат дозволять дитині самостійно вчитися і розвиватися.
Сенсорна платформа передбачає дві кімнати: раннього розвитку та сенсорної інтеграції.
1. Кімната раннього розвитку - місце, де формується велика моторика, координація та відчуття тіла загалом.
Обладнання:
- спортивні знаряддя (м’ячі, батути, спортивні «куточки» тощо)
- балансири
- гамаки, гойдалки та ін..
2. Кімната сенсорної інтеграції - це простір для будь-яких тактильних відчуттів.
- сенсорне обладнання
Різноманітні крупи, камінці, пісок, вода, піна, тканини, папір, фарби та ін. Тактильний бар’єр (шкірне роздратування) є основою для подолання тривожності, страхів та комунікативних порушень.

Інформація стосовно доступності (результатів) проекту

План заходів з реалізації проекту
1. В приміщенні інклюзивно-ресурсного центру обладнати платформу сенсорного розвитку, а саме дві кімнати: раннього розвитку дитини та сенсорної інтеграції.
2. Спланувати та підготовити місце для занять.
3. Закупити відповідне обладнання.
4. Працівникам інклюзивно-ресурсного центру розробити заняття супроводу дітей різних вікових категорій: з раннього втручання, сенсорного розвитку, психогімнастичні заняття та заняття з кінезіотерапії.

Фотографії