Лабораторія робототехніки На реалізації

Доданий
30.10.2017
Номер
9
Освіта

Мета проекту -залучення школярів до світу сучасної інженерії та інформаційних технологій, розвиток творчого мислення.

Метод:
Запровадження секції робототехніки у системі міської позашкільної освіти. Організація міських змагань з робототехніки, участь у загальноукраїнських та міжнародних змаганнях.

Автор проєкту
Бюджет
199 400 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Грушевського, 66, Коростень

Опис

Опис проекту

Мета проекту -залучення школярів до світу сучасної інженерії та інформаційних технологій, розвиток творчого мислення. Зайняття у лабораторії робототехніки може розвити у школярів логічне мислення, навички у різних галузях фізики та інформатики, що дасть дітям коростенців конкурентну перевагу у сучасному житті.

Проект передбачає:

- Запровадження секції робототехніки у системі міської позашкільної освіти.

- Підбір тренерів-наставників серед ініціативних педагогів, або інших представників міської громади, що мають відповідні навички та бажання.

- Придбання необхідного обладнання ( з розрахунку на шість команд):
LEGO Mindstorms EV3 Educational— третє покоління LEGO Mindstorms продуктів скомплектованих спеціально для освітніх завдань. Набір LEGO Mindstorms EV3 Educational включає в себе двигуни, різноманітні датчики, програмне забезпечення EV3 Educational, більше 550 деталей + LEGO Technic і пульт дистанційного керування. EV3 можна керувати за допомогою смарт-пристроїв. Для програмування роботів LEGO Mindstorms EV3 необхідно придбати ноутбуки. Базове програмне забезпечення є у вільному доступі. Ресурсний набір LEGO® MINDSTORMS® EV3 та Поле FLL для гри роботів призначені для підготовки та проведення змагань.

- Придбання методичних матеріалів шкільного курсу робототехніки з метою формування чіткої системи роботи Лабораторії та підготовку до організацїї міських змагань з робототехніки між декількома командами, а також до участі у загальноукраїнських та міжнародних змаганнях, що буде додатковим стимулом для розвитку дитячої творчості.

Співавтори

Віталій Рудик, Коростенська міська гімназія

Інформація стосовно доступності (результатів) проекту

Лабораторія робототехніки має бути у вільному доступі для школярів всіх навчальних закладів міста у віці від 10 років, що мають бажання та відповідні здібності у галузі робототехніки та інформатики.

Обгрунтування необхідності реалізації проекту, а також його бенефіціари

Сучасні технології інтенсивно впроваджуються в усі сфери життя людини, особливо це стосується робототехнічних систем. Таке впровадження потребує великої кількості кваліфікованих спеціалістів. Як наслідок, сучасна освіта має швидко адаптуватися до потреб суспільства і надавати учням такі знання, які у майбутньому дозволили б їм стати конкурентоспроможними фахівцями. Постає питання розвитку пошуково-конструкторської та винахідницької діяльності у дітей, що сприяє формуванню цінних навичок творчої праці, умінню вести спостереження, розвивати мислення та естетичні смаки майбутнього робітника, інженера, техніка, наукового працівника. Але для реалізації цих напрямків необхідне відповідне матеріально-технічне забезпечення.

Вартість одного комплекту LEGO Mindstorms EV3 Educational сягає 14 тис. гривень, що робить його недосяжним не тільки для більшості сімей коростенців, але й для окремих шкіл міста. Тому створення загальноміського проекту лабораторії робототехніки є найбільш реальним шляхом надання можливості самореалізації для більшості обдарованих школярів міста .

Сьогодні необхідне обладнання, придбане за грантові кошті є в наявності лише у Міській гімназії.

Проект розрахований на школярів 10-17 років, педагогів, батьків.

Інші додатки, суттєві для заявника проекту

В Коростені в рамках грантового проекту вже є одна (єдина в Житомирській області) шкільна команда у Міській гімназії ("Школа №4", вул. Грушевського, 23 , т. (04142)-4-68-35), але вона лише в одному учбовому закладі та з обмеженими ресурсами. Наявність досвіду цієї команди може підвищити ефективність загальноміської Лабораторії робототехніки.

28.10.2017 в Україні відбулась перша Олімпіада з робототехніки для початкової школи за категорією WRO WeDo 2.0. В ней прийняли участь 29 команд з різних куточків України (Жашків, Одеса, Херсон, Миколаїв, Дніпро, Тернопіль, Вугледар, Кременчук, Кодима, Чернігів, Запоріжжя, Вінниця, Полтава, Київ) та показали свої досягнення з робототехніки та програмування. https://www.youtube.com/watch?v=_sUQ1iDS5uc

Всесвітня олімпіада роботів (англ. World Robot Olympiad, WRO), Міжнародні змагання роботів (МСР) - це змагання для школярів у віці від 10 до 21 років. Перший фестиваль відбувся в 2004 році в Сінгапурі, зараз в ньому беруть участь понад 1500 талановитих хлопців з 54 країн.
Олімпіада є змагання LEGO-роботів трьох різних категорій: основний, творчої та футболу роботів. Для основної категорії завдання полягає в складанні та програмуванні робота, який повинен виконати певне завдання; розміри робота стандартно обмежені: 25x25x25 см. Учасники творчої категорії готують проект на задану тему. Завдання для основної та творчої категорії щороку різні, як правило, ускладнюються від року до року.

Фотографії