Створення Пункту індивідуальної рекреації громадян на базі ГО "Учасники АТО Коростенщини" На реалізації

Доданий
31.10.2017
Номер
11
Соціальний захист

Проект передбачає створення Пункту на базі ГО "Учасники АТО Коростенщини", де б громадяни міста Коростеня, які мають високий рівень стресового враження, або посттравматичний синдром, чи певні складні життєві ситуації, що можуть спровокувати психічний розлад, могли б отримати негайну психологічну допомогу шляхом застосування рекреаційних заходів.

Автор проєкту
Владислав
Владислав Ковальчук
Бюджет
180 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Сосновського, 17/6, Коростень

Опис

Опис проекту

Діяльність Пункту індивідуальної рекреації громадян передбачає використання диференційного підходу до громадян, що звернулися за соціально-психологічною допомогою. Прийом громадян здійснює волонтер, який пройшов навчання за програмою промоутера психічного здоров’я. Дана кваліфікація не вимагає отримання психологічної освіти, але надає змогу визначити психологічний стан людини, що звернулася за допомогою. Також волонтер може запропонувати взяти участь у рекреаційному заході. Це може бути сеанс релаксації, або сеанс занурення у віртуальну реальність за допомогою певного комп’ютерного обладнання. Для охочих може бути застосовано сеанс аромотерапії (якщо немає протипоказань в плані алергії). Для тривалого соціального супроводу може бути застосована програма навчання відео-, фотозйомці та фото-, відеомонтажу. Для осіб з обмеженими можливостями може бути запропоновано сеанс масажу за допомогою спеціального масажного крісла. Таким чином, робота Пункту індивідуальної рекреації громадян передбачає використання самих передових методик та обладнання. Усе придбане в рамках проекту обладнання передається на баланс Громадської організації "Учасники АТО Коростенщини" для подальшого утримання та обслуговування.

Інформація стосовно доступності (результатів) проекту

Даний проект охоплює саме широке коло представників громади міста Коростеня, від малечка і до людей похилого віку. Без обмежень за ознаками віку чи соціального статусу. Графік роботи Пункту – без вихідних, з 10.00 до 18.00.

Обгрунтування необхідності реалізації проекту, а також його бенефіціари

Основна мета проекту – зниження рівня соціальної та психологічної напруги серед коростенців, що перебувають або перебували у стані стресу, подолання посттравматичного синдрому, задоволення соціальних та особистісних потреб, сприяння подоланню проблеми розповсюдження наркоманії та алкоголізму, особливо серед молоді. На даний час в межах міста здійснює діяльність лише декілька психологів, що працюють з дорослими, та близько десяти шкільних психологів, що працюють з дітьми. Це значно обмежує доступність містян до отримання соціально-психологічних послуг. А психічне здоров’я населення – головний чинник здоров’я нації. Психічне здоров'я, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, - це стан, що сприяє найповнішому фізичному, розумовому і емоційному розвитку людини. Психічне здоров'я - це стан рівноваги між людиною і зовнішнім світом, адекватність його реакцій на соціальне середовище, а також на фізичні, біологічні й психічні впливи, відповідність нервових реакцій силі і частоті зовнішніх подразників, гармонія між людиною і оточуючими людьми, узгодженість уявлень про об'єктивну реальність даної людини з уявленнями інших людей, критичний підхід до будь-яких обставин життя. Це може проявлятися у випадках розладів сприйняття, мислення, пам'яті, емоцій, що унеможливлює нормальне співіснування людини з соціальним оточенням (алкоголізм, наркоманія, скоєння злочинів). Основою збереження і примноження психічного здоров'я людини є здоровий спосіб життя: формування оптимального режиму розумової та трудової діяльності, підтримання душевного спокою і благополуччя, відмова від тютюнопаління та вживання алкогольних напоїв. Дієвим виходом можуть стати навички контролю над своїми емоціями, протистояння стресогенним навантаженням. Це вписується саме у поняття РЕКРЕАЦІЇ, що ґрунтується на різноманітних видах людської діяльності у вільний час, які спрямовані на відновлення сил й задоволення широкого кола особистих і соціальних потреб. Останні включають в себе розвиток фізичних і духовних сил людини, навичок спілкування між людьми, підвищення соціально-трудового та культурного потенціалу суспільства, а також формування нових рис та якостей особистості, у т.ч. культури міжособистісних і контактів, навичок сприйняття природних і культурних цінностей. Основні категорії громадян, які можуть бути бенефіціарами проекту: - школярі загальноосвітніх шкіл; - учасники бойових дій та члени їх сімей; - сім’ї загиблих воїнів; - особи з обмеженими можливостями; - багатодітні та малозабезпечені сім’ї; - пересічні громадяни, які опинилися у стресовій ситуації.