Револьверний фонд - швидка допомога ОСББ/ЖОК міста Коростень Відхилений

Доданий
13.08.2018
Номер
15
Інше

Проектом передбачається залучення коштів міського бюджету у формуванні ( наповненню) револьверного фону, з метою надання можливості ОСББ/ЖОК отримати обігові кошти на поворотній основі на період до одного року для ліквідації наслідків аварій внутрішньо-будинкових мереж їх поновлення, благоустрій прибудинкової території, площ та приміщень загального користування.

Автор проєкту
Тетяна
Тетяна Броньківська
Бюджет
300 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Метою проекту є наповнення створенного Револьверного Фонду, як інструменту успішного фінансування енергоефективних заходів місцевих громад, який також слугуватиме швидкою допомогою для ОСББ/ЖОК нашого міста у випадку аварійних ситуацій або виходу з ладу обладнання, що потребуватиме негайного або планового ремонту. Також є роботи які не підпадають під жодну програму підтримки ОСББ/ЖОК, які є в місті або в Україні, наприклад облаштування прибудинкової території, але потребує чималих коштів. Як показує досвід, більшість подібних фондів як в Україні, так і за кордоном наповнювалися за безпосередньої участі муніципалітетів, так як сфера їх діяльності спів падає з інтересами, які переслідують органи влади в частині вирішення нагальних соціально-економічних проблем громад.
В нашому місті масово створюються ОСББ, проте у більшості ОСББ розмір внеску знаходиться на рівні, що достатній лише для утримання та поточних ремонтів. Фонд надає на поворотній основі кошти для проведення поточних і капітальних ремонтів, впровадження енергозберігаючих заходів та проведення робіт з благоустрою офіційно зареєстрованим ОСББ та ЖБК.
Адміністративні витрати бере на себе Ресурсний центр ГО "Солідарність" на базі якої створено револьверний фонд та розроблене положення. Кошти надаються не більш як на 365 днів, та повертаються кожного місяця рівними частинами, а після повернення використовуються повторно. Таким чином досягається висока ефективність використання грошей. За своєю цивільно-правовою природою поворотна фінансова допомога (кошти револьверного фонду) є позикою і не має наслідком одержання прибутку позикодавцем.
Які ми бачимо шляхи поповнення фонду:
• кошти залучені місцевою владою (бюджетні, донорські, інші); -Бюджет участі
• кошти фінансових інституцій (банки розвитку, благодійні фонди, проекти
міжнародної технічної допомоги); - працюємо
• кошти отримані від користувачів фонду (% за користування, внески на
фінансування адміністративної роботи фонду, інше) - положенням про револьверний фонд передбачено 6% за користування поворотною позикою, для адміністрування та наповнення фонду. Чим більше користуватимуться коштами фонду тим більше буде він наповнюватися.

Інформація стосовно доступності (результатів) проекту

РЕВОЛЬВЕРНИМ ФОНДОМ ЗМОЖУТЬ СКОРИСТАТИСЯ ВСІ
діючі та новостворенні ОСББ через ГО «Спілка голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків «Солідарність», на
базі якої стоврений револьверний фонд

Обгрунтування необхідності реалізації проекту, а також його бенефіціари

Цей проект дасть можливість більшому розвитку ОСББ/ЖОК у місті, розвитку енергоефективних заходів, що є актуальним для членів територіальної громади міста Коростеня. Скориставшись поворотною допомогою відбуватиметься покращення зовнішнього вигляду міста Коростеня, сприятливих умов проживання у ньому мешканців та задоволення інших потреб статутної діяльності ОСББ/ЖОК . Цей проект покращить репутацію міської влади в очах мешканців та як показує світовий і український досвід, працюючий револьверний фонд знижує фінансове навантаження на місцевий бюджет і пришвидшує реалізацію заходів, які не були б здійснені у кілька найближчих років через високу вартість та брак фінансування.